Split Tech City is a community composed of well-intentioned and progressive companies, startups, associations, initiatives, institutions and individuals. Together we encourage and develop the IT sector of Split and the surrounding region.

Support our community

Predavanje / Boris Ljubičić – Nemam ideju

U suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i Platformom 9,81 u…


Dom mladih Split
Slobode ul. 28

Apply to event

Share with friends

U suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i Platformom 9,81 u drugačijem ambijentu i prostoru, Amfiteatar na Domu mladih, dolazi nam Boris Ljubičić. Predavanje će se održati 24. travnja s početkom u 19:00 sati, a ulaz je besplatan.

O predavanju

Autor će na 30-tak svojih radova prikazati puku ideju nastanka dizajna. Dizajn je za njega nepoznanica ili velika zagonetka. koju realizira na poseban način, postavljajući sam sebi pitanje na kojeg traži odgovor. Njegova fiktivna biografija: rođen na Long Island-u zaboravio materinji jezik i naučio hrvatski.

On to pojašnjava: „Moji radovi su nastali u Hrvatskoj na hrvatskom jeziku i kulturi, ali je njihov civilizacijski pomak u svijet“.

Dizajn je za njega odgovornost za prostor i vrijeme, a sam postupak je mnogima nerazumljiv pojam, kojeg zove način mišljenja. Služi se matematičkom formulom: 1 + 1 = 1. U svom radu koristi notorne greške jer ih drži kreativnim.

Dođite pogledati i čuti zanimljiv i neočekivan pristup dizajnu i vizualnim komunikacijama za koje drži da su potisnule Art u povijest.

Diplomirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu na koju je kako tvrdi zakasnio više od 100 godina. Nakon studija odrekao se svojeg slikarstva i art karijere i pobjegao u stvarne procese djelovanja dizajnom.

Napomena: većina radova koje će prikazati je povezana sa Splitom i Dalmacijom.

O Borisu Ljubičiću

Boris Ljubičić je potvrđeni istraživač na polju vizualnih komunikacija i dizajna. Njegova relevantna međunarodna reputacija je izgrađena na hrvatskim opcijama, lokalnom jeziku i kulturi koju uzdiže uz bok velikih svjetskih sila. Njegovi radovi su citati i postulati u svim kategorijama: plakat, knjiga, tv-dizajn, tipografija, vizualni identitet.

Godišnje izlaže na pet do šest nacjenjenijih žiriranih izložbi, a radovi mu se javljaju u stručnim knjigama, časopisima, godišnjacima i posebnim izdanjima koja određuju povijest dizajna u svijetu.

Njegovi radovi su neujednačeni, izazovni i zbunjujući. Kao autor s prostora tranzicije posebno se posvetio prostoru i identiteu Hrvatske u sportu, kulturi, gospodarstvu, javnim medijima i politici. Njegova međunarodna razlikovnost nije stil ili rukopis već koncept, kojim oblikuje javno mišljenje služeći se vizualnim komunikacijama i grafičkim dizajnom.

Veliki projekti su njegov cilj pa su mu zalijepili pridjev «državni» iako ga s te strane nitko nikada nije angažirao. Gotovo za sve radove se izborio putem natječaja. Rado drži vrlo originalna predavanja i najširoj publici, kao i onoj stručnoj. 2002. je pokrenuo inicijativu za oblikovanje našeg kontinenta EUROPA 2020. Njegov STUDIO INTERNATIONAL ne nosi uobičajeno ime vlasnika i dizajnera. Predsjednik je HDD-a (2005.-2007) i pokretač ideje o Hrvatskom Dizajn Centaru.

Dobitnik je velikog broja najprestižnijih međunarodnih nagrada i priznanja u zemlji i svijetu.

Dizajn – Frane Balta, Hana Malenica
Aktivnost se održava uz podršku MKC‑a

DesignHUB Split

Želja nam je stvoriti zajednicu u kojoj ćemo moći slobodno diskutirati o dizajnerskim temama, prezentirati svoje radove, zajedno stvarati ideje te općenito potaknuti svijest o važnosti dizajna u svim sferama poslovanja.

Meetupi su koncipirani na već standardan način: predavanje + neformalno druženje.

Moto nam je: Suradnja, a ne rivalstvo! 🙂

Previous events

Do you know an event that we missed?
Let us know, and we will add it to our calendar!